Veelgestelde Vragen

 
  • Als de organisatie na een eerste kennismaking en een intakegesprek besluit om mee te doen, wordt er een overeenkomst gesloten met stichting de Nederlandse InclusiviteitsMonitor (Stichting NIM). Daarmee geeft de organisatie ons de opdracht de monitor uit te voeren. Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Zij zullen de onderzoeksinstrumenten delen en het rapport schrijven. Let erop dat de organisatie zelf verantwoordelijk is voor het uitzetten van de scan binnen de organisatie. Als het rapport is afgerond, ontvangt de organisatie een digitale versie en wordt er een evaluatie afspraak gemaakt.

    • Inzicht in de samenhang, systematiek en aansluiting bij wetenschappelijke maatstaven van het D&I-beleid. Dit inventariseren we met de Beleidsscan Inclusiviteit©. De beleidsscan meet in hoeverre het D&I-beleid overeenkomt met wat we uit de wetenschappelijke literatuur weten over de kenmerken van effectief D&I-beleid.

    • Inzicht in het effect van het D&I-beleid op medewerkers: wij meten door middel van een wetenschappelijk gevalideerde scan (de Medewerkersscan Inclusiviteit©), hoe de medewerkers het inclusiviteitsklimaat in de organisatie ervaren.

    • Concrete aanbevelingen voor het optimaliseren van het D&I-beleid: de organisatie ontvangt een rapport met de onderzoeksresultaten en wetenschappelijk onderbouwd advies omtrent vervolgstappen.

    • Benchmark: de organisatie krijgt inzicht in de voortgang door de scores te vergelijken met de resultaten van andere deelnemende organisaties en de eigen resultaten uit voorgaande jaren.

    • Kennisdeling: de organisatie blijft op de hoogte van de meest recente wetenschappelijke inzichten en wisselt ervaringen uit met andere deelnemende organisaties tijdens ons jaarlijkse evenement.

  • Jazeker! Op basis van de Nederlandse InclusiviteitsMonitor komt de organisatie erachter op welke punten in het D&I-beleid winst te halen is en hoe dit het beste aangepakt kan worden. De organisatie ontvangt een rapport met de resultaten van de organisatie op de Beleidsscan Inclusiviteit© en Medewerkersscan Inclusiviteit©. Op basis daarvan ontvangt de organisatie wetenschappelijk onderbouwde adviezen, toegespitst op de situatie in de organisatie. Bekijk hier een voorbeeldrapportage.

  • De organisatie ontvangt het rapport uiterlijk 3 maanden nadat wij alle gegevens die nodig zijn voor de analyses ontvangen hebben (ingevulde Beleidsscan Inclusiviteit©, ingevulde Medewerkersscan Inclusiviteit© en eventueel extra HR-gegevens). Indien is gekozen voor het ‘Maatwerkpakket’, maken we in onderling overleg afspraken over de termijn waarop de organisatie resultaten ontvangt.

    Eén keer per jaar maken we een benchmark, gebaseerd op de resultaten van alle organisaties die hebben meegedaan met de NIM. Hierover ontvangt de organisatie een aanvullende rapportage, waarin de resultaten worden afgezet tegen het gemiddelde van andere deelnemers.

  • Op de website staat een  voorbeeldrapportage. Hierin is te zien over welke onderdelen er gerapporteerd wordt, en hoe dit eruit ziet.

  • De NIM bestaat standaard uit twee onderdelen. De Beleidsscan Inclusiviteit© en de Medewerkersscan Inclusiviteit©. Kiest de organisatie voor het aanvullende pakket, dan kunnen de resultaten van de medewerkersscan ook gekoppeld worden aan HR-gegevens (zoals bijvoorbeeld verzuim, prestaties, etc.).

  • De beleidsscan geeft inzicht in de samenhang en effectiviteit van het D&I-beleid. Ook brengt de beleidsscan in kaart hoe systematisch het beleid ontwikkeld en geïmplementeerd is. Het geeft zicht op wat de organisatie goed doet en waar nog verbetering mogelijk is. Wij inventariseren het D&I-beleid door middel van een online vragenlijst die ingevuld wordt door één of meerdere HR-medewerkers en/of beleidskenners in de organisatie. Het D&I-beleid wordt gespiegeld aan wat bekend is uit de wetenschappelijke literatuur. Op basis daarvan bepalen we de score op vier HR-beleidsdomeinen: instroom, inclusie, doorstroom en uitstroom. De beleidsscan geeft een indicatie van de kwaliteit van het beleid in zijn geheel. Het is geen evaluatie van de effectiviteit van één specifieke beleidsmaatregel.

  • De medewerkersscan geeft zicht op hoe medewerkers het inclusiviteitsklimaat in de organisatie ervaren. Hebben zij het gevoel dat medewerkers die (om wat voor reden dan ook) anders zijn dan de meesten, geaccepteerd en gewaardeerd worden in de organisatie? We meten dit met een korte gevalideerde vragenlijst (+/- 10 tot 15 min. invultijd) die speciaal voor dit doel ontwikkeld is en waarvan we weten dat de scores samenhangen met belangrijke organisatiematen, zoals het welzijn van medewerkers. De vragenlijst wordt door de deelnemende organisatie zelf onder alle medewerkers verspreid.

  • Er zijn twee standaard vragenlijsten binnen de NIM, de Beleidsscan Inclusiviteit© en de Medewerkersscan Inclusiviteit©.

    1. Beleidsscan Inclusiviteit: Een contactpersoon op de HR-afdeling vult zelf of met een groep van maximaal vier personen, de vragen in over het D&I-beleid van de organisatie. Deze vragenlijst wordt online ingevuld. Tijdens het invullen van de vragenlijst staat iemand van het NIM-team stand-by om eventuele vragen te beantwoorden.

    2. Medewerkersscan Inclusiviteit: Alle medewerkers ontvangen van de deelnemende organisatie de link naar de digitale vragenlijst op een manier die voor de organisatie gebruikelijk is (we adviseren via e-mail). Zij kunnen op de link klikken om online de vragen te beantwoorden. Als het beter is de medewerkers op een andere manier te benaderen kan dat ook. Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer 10 tot 15 minuten.

  • De (groep) HR-medewerker(s) die de Beleidsscan Inclusiviteit©  invult, zal hier naar schatting 2 tot 4 uur tijd voor nodig hebben (afhankelijk van hoeveel er al wordt gedaan op het gebied van D&I). De vragen hoeven niet allemaal achter elkaar ingevuld te worden, het kan over verschillende momenten verdeeld worden. Dit maakt het ook mogelijk extra informatie op te zoeken of andere collega’s om informatie te vragen wanneer dit nodig is. Mogelijk kost het verzamelen van informatie extra tijd.  De vragenlijst voor de Medewerkersscan Inclusiviteit©  wordt door de medewerkers ingevuld. Voor het beantwoorden van de vragen hebben medewerkers ongeveer 10 tot 15 minuten nodig.

  • Nee, dat is niet mogelijk. Om een goede benchmark en vergelijking tussen organisaties te kunnen maken, is het belangrijk dat in elke organisatie precies dezelfde vragen worden gesteld.

  • Het is mogelijk dat sommige van de vragen die wij stellen lijken op vragen die ook in het periodieke MTO zitten. De toegevoegde waarde van de vragen uit de NIM zijn dat (a) in elke organisatie precies dezelfde vragen worden gesteld zodat een vergelijking mogelijk is, (b) de antwoorden op de vragen kunnen worden gekoppeld aan specifieke maatregelen in het diversiteitsbeleid en (c) er samenhang is met andere organisatiematen, zoals tevredenheid van medewerkers.

  • Het D&I-beleid wordt onderverdeeld in vier HR-domeinen: instroom, inclusie, doorstroom, en uitstroom. In elk domein worden de activiteiten die u onderneemt vergeleken met wat u in het ideale geval zou kunnen doen gebaseerd op hetgeen bekend is uit wetenschappelijk onderzoek. Op basis hiervan bepalen wij de score op de Beleidsscan Inclusiviteit©. Met de Medewerkersscan Inclusiviteit© wordt gemeten hoe medewerkers het inclusiviteitsklimaat in de organisatie ervaren. Ook het oordeel van medewerkers telt mee in de algehele score van de organisatie op de Nederlandse InclusiviteitsMonitor.

  • Doordat alle organisaties dezelfde vragen beantwoorden is het mogelijk de resultaten met elkaar te vergelijken. De benchmark vergelijkt de score op de Beleidsscan Inclusiviteit© met de gemiddelde score van alle deelnemende organisaties. Wanneer u meerdere jaren meedoet vergelijken wij de score ook met de eigen score in voorgaande jaren. De score op de Medewerkersscan Inclusiviteit© (hoe ervaren medewerkers het organisatieklimaat?) vergelijken wij met een gemiddelde van een representatieve steekproef van de Nederlandse beroepsbevolking.

  • Dat hangt af van welke organisaties er meedoen met de NIM. Wij streven ernaar voor elk type organisatie minimaal één vergelijkbare andere organisatie te kunnen opnemen in de benchmark.

  • Wij vragen in de Medewerkersscan Inclusiviteit© achtergrondgegevens van medewerkers (zoals leeftijd, geslacht en opleidingsniveau) om antwoorden van verschillende doelgroepen te kunnen vergelijken. In de rapportages worden alleen algemene trends en vergelijkingen tussen doelgroepen op geaggregeerd niveau gerapporteerd. Alle deelnemers en deelnemende organisaties blijven daardoor anoniem. We voeren het gehele onderzoek uit in overeenstemming met de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming). De medewerkers geven toestemming voor het verzamelen van de gegevens via een formulier aan het begin van de vragenlijst.

  • Het bedrag dat wordt betaald dekt uitsluitend de directe kosten van het verzamelen en analyseren van gegevens, en het rapporteren over de situatie in de organisatie. De kostprijs van de organisatie specifieke rapportage is gebaseerd op het aantal uren dat de onderzoekers nodig hebben om dit te doen. De overige kosten (ontwikkeling van de Monitor, verzamelen van en rapportage over benchmark gegevens en verdere kennisuitwisseling) worden gedekt door de Nederlandse InclusiviteitsMonitor via fondsen en subsidies.

  • De organisatie specifieke rapportages worden niet met anderen gedeeld. De organisatie bepaalt zelf welke medewerkers de rapportage te zien krijgen. In alle communicatie over de benchmark, de bredere resultaten van de NIM, en wetenschappelijke publicaties over de NIM worden algemene patronen en trends genoemd (bijvoorbeeld vergelijking tussen overheidsorganisaties en commerciële organisaties). Alleen indien de organisatie dit zelf wenst en hiervoor uitdrukkelijk toestemming verleent zal de organisatie met naam en toenaam worden genoemd als deelnemer aan de NIM.

  • Jazeker! In de Beleidsscan Inclusiviteit©  wordt in principe gekeken naar het algemene D&I-beleid van de gehele organisatie. Hoe medewerkers het inclusiviteitsklimaat ervaren in de organisatie wordt gemeten met de Medewerkersscan Inclusiviteit©. Wanneer de organisatie benieuwd is naar verschillen tussen bepaalde groepen medewerkers, is dat mogelijk binnen het aangevuld pakket dat de NIM biedt. Tijdens de intake met de onderzoekers wordt besproken welke groepen met elkaar vergeleken moeten en kunnen worden.

  • Jazeker! In de Beleidsscan Inclusiviteit©  wordt in principe gekeken naar het algemene D&I-beleid van de gehele organisatie. De invloed hiervan op het organisatieklimaat zoals die door medewerkers wordt ervaren, kan per afdeling worden uitgesplitst. Dit is mogelijk binnen het aangevuld pakket. Tijdens de intake met de onderzoekers kan worden besproken welke afdelingen onderscheiden moeten worden in de analyse van de Medewerkersscan Inclusiviteit© . Zijn er ook (grote) verschillen tussen afdelingen in hoe het D&I-beleid is ingezet of wordt uitgevoerd? Dan is het mogelijk de NIM toe te spitsen op specifieke onderdelen van de organisatie. Dit is mogelijk binnen maatwerkpakket. In overleg stellen we vast wat de specifieke wensen zijn en welke kosten hieraan verbonden zijn.

  • Jazeker! Welke gegevens hiervoor in aanmerking komen, en welke verbanden mogelijk interessant zijn, kan worden besproken tijdens de intake met de onderzoekers. Een koppeling aan andere HR-gegevens, zoals verzuimgegevens, salarisschalen of prestaties (ook wel HR Analytics genoemd) is onderdeel van het maatwerkpakket  van de NIM. Hoe dit precies werkt gaat kan tijdens de intake met de onderzoekers worden besproken. Afhankelijk van de specifieke wensen kan dit ook in maatwerkpakket opgenomen worden.

  • Jazeker! Naast de standaard opties die wij aanbieden binnen het basis- en aangevuld pakket  is ook maatwerk mogelijk (maatwerkpakket). Hiervoor is een aanvullende bespreking nodig om de wensen van de organisatie en de mogelijkheden die vanuit de NIM-onderzoekers geboden kunnen worden op elkaar af te stemmen. Wanneer wordt gekozen voor maatwerk zal altijd van tevoren een offerte worden uitgebracht.